Farmors farinlimpa

Detta recept är helt klart bland det enklaste jag har i min samling. Bara fem ingredienser och ett  par timmar senare har man fem-sex riktigt goda limpor. Vill man exprimentera lite med smaker kan jag tipsa om att tillsätta grovhackade valnötter och russin. Det blir riktigt gott det med!
 
 
Ingredienser: 
1 L ljummet vatten
2 pkt jäst (50 gram)
1 pkt farinsocker
3 ägg
Ca 2 kg rågsiktsmjöl
 
Sätt ugnen på 200 grader. Smula jästen i en bunke. Häll över lite av vattnet så att jästen löser sig. Häll sedan i resten av vattnet. Tillsätt farinsocker, äggen och till sist lite mjöl i taget. Arbeta ihop till en smidig deg, men hellre lite för lös än för fast. Jäs under bakduk ca 30 minuter. Ta upp degen och knåda den smidig. Dela degen i fyra-sex lika delar som formas till längder. Lägg längderna på en plåt alternativt egna limpformar. Låt limporna jäsa ca 30 minter under bakduk. Grädda i nedre delen av ugnen ca 20-25 minuter beroende på ugn. Pensla de färdiga limporna med vatten medan dem fortfarande är varma. Njut sen av nybakad limpa!